ODNOSI S MEDIJIMA

Go down

ODNOSI S MEDIJIMA

Post  Admin on Mon Jan 11, 2010 3:48 pm

Odnosi s javnošću (en. Public Relations - PR) su naučna disciplina koja stvara i održava reputaciju, s ciljem da se ostvari razumevanje i podrška, kao i da se utiče na mišljenja i ponašanja ciljanih javnosti. Odnosi sa javnostima su takođe planirani i stalni posao stvaranja i održavanja dobre volje (en. goodwill), kao i međusobnog razumevanja između organizacije (ili pojedinca) i ciljanih javnosti.
Odnosi sa medijima su jedan od segmenata odnosa sa javnošću. Sve više organizacija danas je svjesno da su odnosi s medijima od iznimnog značaja, ne samo za uspjeh organizacije, već i za njen opstanak. Mediji iz dana u dan, nesumnjivo osvježavaju ulogu kreatora javnog mnijenja i poruka koja svjedoči o njihovoj moći »danas u novinama, sutra u parlamentu« nije bez pokrića. Svakodnevna pojava novih i novih medija jasan je signal organizacijama, da su mediji ozbiljno shvatili postulat o pravu ljudi na obaviještenost i da ga novinari primjenjuju i lokalno, odnosno na onom nivou koji organizacijama neposredno daje dozvolu za djelovanje i gdje organizacija plaća poreze i doprinose.

Odnosi s medijima ne brane organizaciju pred pisanjem novinara niti ju ne skrivaju od očiju javnosti, kao što to neki pogrešno očekuju. Odnosi s medijima su danas jedno od najbolje razvijenih područja odnosa s javnošću i u organizaciji započinju njenim djelovanjem. Oni su proces, koji je planiran, usmjeren i osobito važno, ima mjerljive rezultate, te ga je u određenim primjerima moguće unaprijed predvidjeti. Organizacijama, stratezima i praktičarima ujedno nudi širok spekter alata čija lista, zahvaljujući sve novijim tehnologijama, svakim danom postaje duža, a područje sve više cijenjeno i zahtjevno.
Odnosi sa medijima predstavljaju skup aktivnosti u okviru odnosa s javnošću, kojima se planski, organizovano i kontinuirano uspostavljaju i održavaju uzajamno korisni odnosi između organizacije i predstavnika različitih medija. Osnovni cilj ove funkcije je stvaranje pozitivnog publiciteta, kao specifičnog oblika komunikacije sa svim ciljnim javnostima jedne organizacije. Takođe, cilj izgradnje odnosa sa medijima je i stvaranje specifičnog partnerskog odnosa između organizacije i medija, koji će na željeni način posredovati u poslovnoj komunikaciji između organizacije i njenih ciljnih javnosti, kako u normalnim uslovima poslovanja, tako i u periodu krizne situacije.

Admin
Admin

Posts : 227
Join date : 2008-06-25

View user profile http://www.maturskiradovi.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum