seminarski rad geografija

Go down

seminarski rad geografija

Post  Admin on Wed Mar 31, 2010 5:08 pm

Bavimo se izradom: Seminarski, maturski, maturalni i diplomski radovi iz raznih oblasti. Kontakt na sajtovima ispod:
www.maturskiradovi.net
www.maturski.net
www.seminarskirad.info
www.seminarskirad.org
www.maturski.org
www.essaysx.com

Francuska prestonica ima na stotine vrednih istorijskih građevina, crkava, ulica, trgova i parkova, oko 160 muzeja, 200 umetničkih galerija, oko 100 pozorišta, preko 650 bioskopa i više od 10.000 restorana. Stalno postoji bogata ponuda kulturnih događaja, poput koncerata, izložbi, festivala i modnih izložbi. Dvorci Fontenblo i Versaj (oba u predgrađima) i obale Sene su na UNESKO-voj listi svetske baštine. UNESKO ima svoje sedište u Parizu.

Palata pravde je izgradjena u trinaestom veku u stilu gotike, i postoji legenda koja kaže da je na mestu ove palate,tačnije u nekadašnoj palati Sen Šapel nadjeni otpaci sa Isusove krune od trnja.U okviru ove Palate nalazi se i Konsieržerija, zatvor u kojoj su obitovali mnogi učesnici Francuske buržoaske revolucije pre nego što su streljani i dekapitovani.Preko puta ove Palate nalazi se sedište pariske policije.

Istočni deo Ilea je duhovni centar Francuske, koji je predstavljen kadetralom Notr Dam.Njena izgradnja je započeta 1163.Katedrala stoji na mestu posvećenom rimskog boga Jupitera.Pored ove katedrale nalaze se i brojne crkve iz perioda pre devetnaestog veka,kao i najstarija bolnica u gradu, Božji hotel.Notr Dam je pored duhovnog i geografski centar Pariza.Nalazi se na samoj sredini Pariza i od ove tačke se vrše merenja pre svim delovima grada.Na istočnom delu ostrva nalazi se statua koja je posvećena hiljadama Parižana koji su bili u nemačkim koncetracionim logorima.

Četiri mosta povezuju ovo ostrvo sa desnom obalom,a preko mosta Il SentLuis povezana je sa istočnim delom.Francuski arhitekta Luj Levo dizajnirao je mnogobrojne zgrade na ostrvu, koje su postale staništa bogatih.Ostrvo je okruženo i brojnim baroknim i neoklasičnim arhitektonskim gradjevinama i elegantnim buticima i restoranima.

Slika 3.Katedrala Notrdam

Desna obala

Severna strana reke Sene zove se Desna obala usled toga što leži na desnoj strani toka reke.Desna obala je jako živopisna i centar je gradskog života.Njen oblik je kružnog karaktera i završava se na kraju Velikih bulevara.

Na severu desne obale nalazi se naselje Marej.U trinaestom veku,ova oblast je bila dom viteza templara, boraca krstaških ratova, koji su marširali kroz ovaj predeo.Po tome je naselje i dobilo ime.Ovo naselje uokvireno je trgom Vosg,ranije poznatim kao trg Rojal, prvim javnim trgom konstruisanim u Parizu, u ranom sedamnaestom veku.Ovo naselje je bilo aristokratsko, pre nastanka francuske revolucije, kada je kralj svoju rezidenciju preselio ovde.Mnoge kuće iz sedamnaestog veka su preinačene u muzeje i centri su turističkih poseta iz celog sveta.U Mareju se nalazi i najveće naselje jevreje, zapadno od trga Vosg.

Locirano direktno na severnu stranu Ilea de la Site, trg Lotel devil mesto je gde se nalazi pariska skupština opštine.Ova skupština je dom gradskih vlasti od trinaestog veka, i nosilo je ime Grev sve do kraja devetnaestog veka.Bilo je mesto javnih egzekucija i mnogi najpoznatiji pariski kriminalci bili su ubijani javno na ovom mestu.
Zapadno od Lotela nalazi se Šatele, trg nazvan po srednjevekovnom zatvoru i tvrdjavi koju je okruživala reka Sena sve do početka devetnaestog veka.Gradski arhitekta baron Hausman sagradio je na ovom mestu dva pozorišta, Muzičko pozorište i Gradsko pozorište.

Admin
Admin

Posts : 227
Join date : 2008-06-25

View user profile http://www.maturskiradovi.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum