Pšenica je biljka koja se uzgaja širom sveta

View previous topic View next topic Go down

Pšenica je biljka koja se uzgaja širom sveta

Post  Admin on Fri Sep 16, 2011 11:45 am


Pšenica je biljka koja se uzgaja širom sveta. Globalno, ona je najvažnija zrnasta biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na lestvici ukupne proizvodnje prinosa žitarica odmah iza kukuruza; treća je riža.Pšenična zrna su glavni prehrambeni proizvod koji se koristi za izradu brašna za hleb, kolače, testeninu itd; i za fermentaciju za izradu piva, alkohola, votke i biogoriva. Ljuska žita odvajana pri izradi brašna zove se mekinja. Pšenica se sadi na određenom prostoru kao krmno bilje za stočarstvo, a i slama se može upotrebljavati kao hrana za stoku ili kao konstrukcijski materijal za izradu krovova.


Pšenica se pre svega koristi kao krušna biljka. Pšeničnim hlebom hrani se oko 70% stanovništva Sveta. Pšenični hleb nadmašuje raženi po svojoj hranjivoj vrednosti. Kaloričniji je od raženog (7.500 J). Pšenični ima 8.350-9.400 J zavisno o tipu brašna. Pšenični hleb odlikuje se visokim sadržajem belančevina (16-17%), ugljikohidrata (77-78%), masti (1,2-1,5%) te dobrom probavljivošću. Najvažniji pokazatelj kvalitete pšenice predstavlja količina i kvalitet belančevina u zrnu. Kao međunarodni standard pšenice uzima se sadržaj belančevina u zrnu od 13,5%. Sadržaj belančevina znatno se menja u zavisnosti od područja uzgoja i gnojenja. Pšenica koja se uzgaja na istoku i jugu ima veći sadržaj belančevina od one na zapadnim i severnim područjima. Kvalitet belančevina pšeničnog hleba vrlo je visok, a pri ocjeni pekarskih svojstava pšeničnog brašna veliki značaj ima količina ljepka. Pod ljepkom se podrazumijeva belančevinasta masa koja se izdvaja pri ispiranju tijesta vodom. U sastavu ljepka ulaze uglavnom belančevinaste čestice - glijadin i glutenin.
Pšenični hleb bogat je vitaminima kompleksa B (B1, B2, PP); zatim sadrži za ljudski organizam važne elemente (kalcijum, fosfor i gvoždje). Pšenica ima veliki značaj u nizu industrija: mlinarskoj industriji, industriji keksa, hleba, kolača, pivarskoj industriji, farmaceutskoj i slično. Pšenične mekinje koje predstavljaju sporedni proizvod pri složenoj meljavi - od omotača, klice i alevronskog sloja, koriste se u stočarstvu kao cjenjena koncentrirana hrana. U mekinjama ima dosta belančevina, škroba, šećera, masti, a znatno više celuloze nego u brašnu (9%). U ekstenzivnom stočarstvu slama, a naročito pleva, služe za ishranu stoke. Slama služi kao prostirka. U smesi s leguminozama (graškom i grahom), te u zelenom ili suvom stanju, pšenica je kvalitetna stačna hrana. Sitno i slabije zrno koje otpadne pri selektiranju služi za ishranu stoke. Od pšenične slame prave se razni predmeti: šeširi, košare i slično. Slama može služiti za izradu papira, celuloze, građevinskih ploča i ostalog. Pšenica, kao najvažniji artikl u međunarodnoj trgovini, uslovovala je razvoj prometa. Ona ima veliku stratešku važnost.

Admin
Admin

Posts : 227
Join date : 2008-06-25

View user profile http://www.maturskiradovi.net

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum