Staranje o zaštiti zdravlja

Go down

Staranje o zaštiti zdravlja

Post  Admin on Fri Sep 16, 2011 11:48 am

Staranje o zaštiti zdravlja

Staranje o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu zaposlenih smatra se značajnim segmentom savremenih procesa poslovanja. Organizaciji su potrebni zdravi radnici i radnici koji su zadovoljni načinom ostvarivanja i merama zaštite svojih legitimnih prava i interesa iz radnog odnosa. Samo takvi radnici mogu biti zadovoljni svojim položajem u organizaciji i biti uspešni u svom poslu. Menadžment organizacije treba da ulaže maksimalne napore za očuvanje i zaštitu njihovog zdravlja i njihove bezbednosti na poslu. U teoriji i praksi upravljanja ljudskim resursima i drugih naučnih disciplina pravi se razlika između opšte zaštite zaposlenih, koja se odnosi na sve zaposlene i posebne zaštite zaposlenih, koja se odnosi na pojedine kategorije zaposlenih.
U svetu godišnje nastane preko dvesta miliona povreda na radu, od toga je hiljadu smrtnih povreda dnevno, a procenjuje se da više od milion ipo ljudi umire godišnje od profesionalnih bolesti. Kada se na ovaj broj doda broj smrtnih povreda na radu, proizilazi da svake godine usled obavljanja odredjene delatnosti umire oko dva miliona ljudi.
Briga o zdravlju i bezbednosti zaposlenih jedna je od značajnijih aktivnosti kompanije. Reč je o funkciji koja se neposredno odražava na individualnu i organizacionu uspešnost, troškove poslovanja i očuvanje ljudskih potencijala u organizaciji. Staranje o zaštiti na radu i zaštiti zdravlja zaposlenih doprinosi većem zadovoljstvu zaposlenih, većoj produktivnosti i većoj zainteresovanosti za ostvarivanje organizacionih ciljeva i interesa.
Zaposleni se može obratiti inspekciji u svakom slučaju kad smatra da nisu primenjene propisane mere ni posle upozorenja upućenog poslodavcu.
Pravo da odbije da radi Pravo da odbije da radi zaposleni može da koristi u slučajevima kada na radnom mestu i u radnom okruženju postoje opasnosti, odnosno rizici koji neposredno ugrožavaju njegovu bezbednost i zdravlje jer u svakom momentu mogu izazvati štetne posledice, povredu na radu ili narušavanje odnosno pogoršanje zdravlja. Praktično to su situacije kada je prekid rada, a time i izlaganja riziku, jedina mogućnost da se obezbedi zaštita zaposlenog dok se ne sprovedu mere kojima se rizik može smanjiti ili eliminisati. Mogućnost da odbije da radi zaposleni ima samo u slučajevima utvrđenim Zakonom:

Bezbednost i zdravlje na radu, Sindikalni priručnik, Beograd, 2009.


Admin
Admin

Posts : 227
Join date : 2008-06-25

View user profile http://www.maturskiradovi.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum